2014. május 5., hétfő

Tudásfelmérő


Túl vagyunk a projekt wiki oldalainak szerkesztésén, értékelésén, feladatmegoldásokon.
A feladatmegoldó órákon tapasztaltam, hogy a diákok a tanult fogalmak, tételek megfogalmazásában pontatlanok, felületesek. Ezért házi feladatként az EDU felületen egy plusz feladatot kaptak a csoportok, létre kellett hozni egy wiki oldalt, mely tartalmazza a háromszögekkel kapcsolatban tanult fogalmakat, tételeket. Eközben újra át kell nézniük a már tanult fogalmakat, tételeket. Úgy gondolom, hogy ezek a wiki oldalak a későbbi ismétléskor is segítséget nyújthatnak. Sokan jól megoldották ezt a feladatot, néhány helyen kell csak apró javítást tenni.
A projektünk végén felmértem a diákok tudását.

A kérdések között voltak a háromszögek matematikán túli alkalmazásával kapcsolatosak, melyek a csoporttémákhoz kapcsolódtak. Egy feladatban turistajelzések festéséhez szükséges festék mennyiségét kellett kiszámolni (ehhez síkidomok területeit kellett először meghatározni). Adtam olyan kérdéseket, melyeket a csoportok prezentációi, illetve a szerkesztett wiki oldalak alapján lehetett megválaszolni. A kétágú létránál megjelenő háromszöghöz, az építészetben alkalmazott timpanonhoz, a járművek prizmájához, földrajzhoz kapcsolódtak kérdések.
A háromszögek matematikájához kapcsolódó fogalmak, tételek ismeretére is rákérdeztem, illetve volt olyan feladat, aminek megoldásához segítséget adhatott a GeoGebra program.
Jól éreztem, hogy a fogalmak, tételek pontos megfogalmazása okozta a legtöbb gondot a tanulóknak. A következő alkalommal, a projekt közben is nagyobb figyelmet kell erre fordítanom.

A projektünk céljai között szerepelt az is, hogy létrehozunk egy weboldalt, a projektben összegyűjtött ismeretekből. A matematika órákon erre már nincs időnk, de az informatikát tanító kollégával megbeszéltem, hogy mivel informatikából weblapkészítést tanulnak a diákok, a projekthez kapcsolódó weboldalakat az informatika óra keretében készítik el.
Matematika órán a weboldal felépítését terveztük meg a coggle.it programmal. 
Minden csoport készített az oldalhoz szófelhőt a wordle.net programmal. A következő órán értékeléssel zárjuk a projektet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése